Potentieel als levensenergie

Het potentieel kan ook levensenergenie genoemd worden. Het is voor iedereen aanwezig, maar wil en durf je je er door mee te laten nemen? De vragen: ‘wat wil jij van het leven?’ en ‘wat wil het leven van jou?’ maken voelbaar wat deze levensenergie inhoudt.

We leven in een samenleving waarin onze wil vaak leidend is. Of waarin we willen dat het leidend is, de zogenaamde maakbare wereld. Met wilskracht kunnen we een heel eind komen. Maar vroeg of laat ervaren we er allemaal op een moment in ons leven dat de wereld niet (volledig) maakbaar is. Dit kun je ervaren door ingrijpende gebeurtenissen, zoals een ongeluk, overlijden, ziekte of ontslag. Maar ook in kleine gebeurtenissen kun je ervaren dat je het leven niet die kant op gestuurd krijgt zoals je graag zou willen. Dat kan het gevoel van ‘vastzitten’ of ‘het niet meer weten’ geven.

Wanneer ik te veel zit in ‘wat wil ik van het leven?’, besef ik me dat doordat ik moe ben. Moe van het toch door willen zetten van mijn wil. Ook weerstand en verharding merk ik dan bij mezelf. Van het hard mijn best doen om het toch voor elkaar te krijgen. En van het (nog) niet toe willen geven, dat het anders gaat dan ik zelf graag zou willen. Met wilskracht kan veel bereikt worden, maar de energiebron is niet eindeloos.

Door mezelf de vraag te stellen ‘wat wil het leven van mij?’ ontstaat er een andere mindset en energie. Een situatie of gebeurtenis wordt in een grotere context geplaatst, waardoor de landing anders wordt. Vaak geeft het een gevoel van berusting. Soms ook een gevoel van angst. Omdat de energie van het leven zo groots kan voelen, overweldigend en oneindig. En omdat het mij wil leiden in plaats van andersom. Dat vraagt om overgave en vertrouwen. Het vraagt ook om moed om die grootsheid te durven leven en onder ogen te zien wat dit betekent (voor jezelf en je omgeving).

Nu is ‘het leven’ nogal groot en dat maakt deze vragen ook groot. Echter kunnen ze ook op kleinere schaal toegepast worden. Bijvoorbeeld: wat wil ik van dit project?’ en ‘wat wil dit project van mij (het team of de organisatie)?’. Of ‘wat wil ik van deze samenwerking?’ en ‘wat wil deze samenwerking van mij?’. Het is best leuk om eens te experimenteren met het stellen van deze vragen, voor jezelf of in contact met een collega. Ervaar de verschillende antwoorden. Er is geen goed of fout, het één is niet beter dan het ander. Beiden zijn waardevol. Het is slechts een andere mindset.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *