Ken elkaars geschiedenis

Om te kunnen besluiten waar je als medewerker of team naar toe gaat, moet je eerst weten waar je vandaan komt – wat je basis en oorsprong is. Pas dan kan er verbinding ontstaan.

Eigenlijk in elke training die ik geef, ga ik terug naar de oorsprong. Ik neem de tijdlijn door. Welke gebeurtenissen in de geschiedenis hebben er plaats gevonden en welke hebben impact gehad? Zowel op professioneel als persoonlijk vlak? Waar komt de organisatie (of keten) vandaan? En waar kom de medewerker vandaan? Met welke systemen ben je allemaal verbonden? En vanuit welk systeem communiceer je?

Elke keer als ik deze oefening doe ben ik weer verrast en ontroerd door wat er aan de orde komt. Zo’n tijdlijn maakt de geschiedenis van de organisatie heel inzichtelijk. En daarmee ook hoe elke medewerker zich verhoudt tot deze geschiedenis. Het delen van elkaars geschiedenis geeft erkenning. En erkenning is de eerste stap tot verbinding. Door te verbinden met de geschiedenis kan er ook verbonden worden met de toekomst. Ook al weten we niet precies wat die toekomst inhoudt en van ons vraagt.

Alleen al het delen van de ervaringen van het lopen van zo’n tijdlijn geeft verbinding. En tegelijkertijd maakt het heel duidelijk wat tot het verleden behoort. Dat wat we wel meenemen in ons hart en in ons zijn, maar nu in het heden niet meer van toepassing is. Waar we afscheid van hebben genomen of nog mogen nemen om verder te kunnen. Of dat wat we absoluut niet mogen vergeten, omdat het ons bestaansrecht geeft of omdat het ons veel gegeven heeft.

Zo’n tijdlijn maakt ook heel voelbaar en inzichtelijk waar de beweging naar toe wil bewegen. Waar zit er energie op? En waar loopt het dood? Vanuit daar kan er gekeken worden welke stappen er gezet dienen te worden, of waar afscheid van genomen dient te worden.

Het is tevens een geschikte oefening voor een samengesteld team. Of een team waarin zowel een oudere als jongere generatie aanwezig zijn. Het lopen van de tijdlijn maakt duidelijk waar een ieder vandaan komt, wat een ieder meeneemt én wat de gezamenlijke toekomst is. Waardoor er meer verbinding en eenheid kan ontstaan.

Reacties (2)

 • Beste Lieke,
  Wat een mooie vorm!
  Ik zou dit graag in mijn team willen inzetten.
  Heb je misschien nog tips hoe ik dit (creatief) kan vormgeven?
  En is er misschien theorie die deze vorm onderbouwd die ik erbij kan pakken?
  Ik hoop van je te horen!
  Hartelijke groet,
  Mariette de Bruijn

  • Hoi Mariette,
   Dank voor je reactie! En het is inderdaad een mooie vorm.
   Vaak leg ik zelf een touw neer in de ruimte, wat de tijdlijn symboliseert. En al pratend vraag ik belangrijke gebeurtenissen op die vervolgens op een papier geschreven worden en ‘in de tijd’ neergelegd worden.
   Deze werkvorm komt vanuit de organisatieopstellingen – systemisch werken. Het boek ‘Veldwerk’ van Uitgeverij Noorderlicht geeft nog meer mooie werkvormen vanuit het systemisch gedachtengoed.
   Veel plezier en succes ermee!
   Groet, Lieke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *